Skolyoz gelişim çağında bulunan çocukların ileriki yaşamlarını tehdit eden bir hastalıktır. Özellikle kız çocuklarında bu hastalık erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Günümüzde skolyoz hastalığının tedavi yöntemi füzyon ameliyatı ile olmaktadır.
Bu ameliyat her ne kadar kişinin yaşam standardını arttırsa da hastaya mükemmel bir sonuç sunmaz. Bunun sebebinden bahsetmek gerekirse; İpli skolyoz füzyon ameliyatıyla kişinin eğri olan omuru düzeltilir ve kemikler kaynatılır. Ancak uygulanan yöntemin sonucunda omurlar hareket yeteneğini kaybeder. Yani düz ama hareketsiz bir omura sahip olursunuz. İşte tam bu noktada devreye ipli skolyoz ameliyatı girer.
Şimdi gelin bu ameliyat hakkındaki bütün detayları sizinle paylaşalım.
İpli Skolyoz Ameliyatı Nedir?
İpli skolyoz ameliyatı, bilenen füzyon ameliyatının tam tersi bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Füzyon ameliyatında kişinin omurgasına vidalar takılmakta ve bir metal yardımıyla omurga sabitlenmektedir. Böylelikle, omurga düzelmiş olsa bile kişi eğriyken sağladığı hareket yetisini düz bir omurgayla sağlayamayacaktır.
İpli skolyoz ameliyatı ile eğri omurgaya sahip olan hastanın omurgası düzeltilir aynı zamanda hareket kabiliyetinin de kaybolmamasını sağlanır. Böylece ameliyat olan kişi, yaşı ilerlese de hareket İpli skolyoz ameliyatı etmeye devam edebilmektedir. Bu ameliyat ile kemiklerin gelişimi ve büyüme evreleri de sorunsuz bir şekilde devam eder.
Her skolyoz teşhisi ameliyat değildir. Bu sistemin bir algoritması mevcuttur. Skolyozun derecelendirilmesine göre hastanın ameliyat olup olmayacağına karar verilmektedir. Hastanın skolyozu 20 derece ve altında ise öncelikli olarak takip ve fizik tedavi ile sorun çözülmeye çalışılır. 20-45 derece arasında bir eğrilik var ise korse ile tedavi yöntemi denenir. Ancak hastanın skolyoz eğriliği 45 derece ve üstüyse bu noktada vakit kaybedilmeden cerrahi tedavi seçenekleri düşünülmelidir.
İpli skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İpli skolyoz ameliyatı sırt bölgesinden değil omurganın ön bölgesinden yani göğsün yan kısmından yapılmaktadır. Aynı zamanda bu ameliyat kapalı yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Torakoskopik denilen bir yöntem ile yani minik bir kamera aracılığıyla göğsün içinin görülerek yapıldığı bir ameliyattır.
İlk olarak eğriliğin bulunduğu bölge tespit edilmektedir. Daha sonra eğriliğe katılan ve gerekirse üst ve alt omurların eğriliğin eğildiği tarafa vidalar yerleştirilir ve bu vidalar iplerle birleştirilip iplerin gerdirilmesi sağlanır. İpli skolyoz ameliyat fiyatı Bu işlem sonucunda omurga sıfır derece yerine hastaya uygun eğrilik bırakılmaktadır. Bunun sebebi ise hastanın büyüme potansiyelinin göz önünde bulundurulmasıdır. Vidaların ve ipin eğilen tarafa takılmasının mantığı ise tam bu noktada ortaya çıkıyor eğilen taraf büyümüyor ama iç tarafta kalan yerler büyümeye devam ediyor.
Hasta büyüdükçe de ameliyatta bırakılan eğrilikzamanla kendi kendine düzelmektedir. Böylece çocuk hareket yeteneğini kaybetmeden büyümeye devam etmektedir.
İpli Skolyoz Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Füzyon ameliyatına göre İpli skolyoz ameliyatı Ankara pek çok avantajı bulunmaktadır.
- Kapalı bir ameliyat yöntemi olduğu için ameliyat sonrası oluşacak izler minimum düzeydedir. Ayrıca izler genellikle bikininin alt kısmında veya kol altında kaldığından dolayı kızlar için ileri dönemde sıkıntı yaratmayacaktır.
- Kanamalar oldukça azdır. Ameliyat anında ekstra kan takviyesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
- Ameliyat sonrasında ağrı veya acı hissiniz minimum düzeydedir.
- İyileşme çabuk ve sorunsuz gerçekleştiği için çocukların okula dönmesi de hızlıdır.
- Ameliyattan sonra hareketlerinizde bir kısıtlanma meydana gelmez. Maksimum 6 hafta içerisinde sıkıntı yaşamadan gönül rahatlığı ile istediğiniz hareketi gerçekleştirebilirsiniz.
- Ameliyat sonrası size spor yasağı koyulmamaktadır. 3 ay içinde istediğiniz sporu dilediğiniz kadar yapabilirsiniz.
İpli Skolyoz Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?
- Bu yöntem yaklaşık3yıldır düzenli kullanılmaktadır. Fakat bu ameliyatla ilgili henüz uzun dönem hasta takip sonuçları bulunmamaktadır.
- İleri dönemde ipin kopma riski bulunmaktadır. İp koparsa bile yeni bir ameliyat olmanız gerekebilir.
- Bazı durumlarda nadirde olsa ameliyat sonrasında korse kullanmanız gerekebilmektedir.
İpli Skolyoz Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Hiçbir ameliyat risksiz değildir. Hangi ameliyatı olursanız olun belli başlı riskleri olacaktır. Bu yüzden ameliyat olurken bu işte uzmanlaşmış kişileri tercih etmeniz çok önemlidir. Skolyoz ameliyatının da kendine özgü riskleri bulunmaktadır. Çünkü yapılacak olan ameliyat omurganın üzerinde gerçekleşmektedir.
Ameliyat sırasında yanlış bir işlemin yapılması hastanın hayatında onarılamayacak sorunların ortaya çıkmasına neden olur. İpli skolyoz ameliyatı ile Füzyonsuz skolyoz bu riskler artık minimum seviyeye indirilmiştir. Bunun nedeni doktorların ameliyat sırasında omurgayı kamera yardımıyla gözlemleyebiliyor olmasıdır. İşinde uzman olan doktorlar için bu ameliyatın riski çok azalmıştır.. Ameliyat sonrasında felç kalma riski dünya genelinde binde 3olarak görülmektedir. Unutmayın ki bu oran çok küçük gibi görülse de her zaman bir risk vardır.
Comments
Post a Comment