Kapalı Miyom Ameliyatı

 Rahim içinde ya da dışında ortaya çıkan miyomlar, genellikle hastanın yaşam standardını düşüren belirtilere yol açtığında cerrahi müdahale ile vücuttan çıkarılır. Myom ameliyatları, hastanın ve miyomun/miyomların durumu gözetilerek hem açık hem kapalı şekilde yapılabilir. Kapalı miyom ameliyatı, Miyom ameliyatı beraberinde getirdiği avantajlar sebebiyle bugün açık myom ameliyatına kıyasla daha çok tercih edilen bir yöntem olarak öne çıkar.

Deneyimli bir cerrah tarafından yapıldığında etkili ve güvenli olan kapalı miyom ameliyatında rahmin yerinde bırakılarak miyonların (iyi huylu-kanser olmayan kitleler) alınması esastır. Takip edilmekte Kapalı miyom ameliyatı olan miyomlar büyüdüğünde, düzensiz kanamalara ve kasık-karın bölgesinde geçmeyen sancılara yol açtığında, kısırlığa(infertilite) ya da düşüğe sebep olduğunda ve hasta anne olmayı düşündüğünde kapalı myom ameliyatı, şartlar elverişliyse, ilk akla gelen cerrahi operasyon yöntemidir.

Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyonların alınması, tıp dilinde Myomektomi olarak geçer. Myomektomi, 3 farklı teknikle yapılabilir. Bu teknikle yapılan cerrahi operasyonlardan biri açık miyom ameliyatı (Laparotomi), diğer ikisi kapalı myom ameliyatı olarak tanımlanır.

Hastanın cildinde büyük kesilerin açılmadığı, myomlara cerrahi aletlerle ulaşıldığı bir yöntem olan kapalı miyom ameliyatı kapsamında, Laparoskopi miyom ameliyatı Laparoskopik ya da Histeroskopik tekniklerinden biri tercih edilir. Hangi tekniğin kullanılacağında miyomun büyüklüğü ile rahimde yerleşmiş olduğu konum belirleyicidir.

Öte yandan, 15 cm’e kadar olan ve sayısı 4’ü geçmeyen miyomların alınmasında kapalı miyom ameliyatı tercih edilir. Hasta genel anestezi altındayken yapılan kapalı miyom ameliyatları, hastadan hastada değişmekle birlikte yaklaşık 1 ila 2 saat aralığında sürer.

Comments